Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Avşar: ‘Tüzüklerle çarpışarak büyüdük’ diyenler, şimdi belediyelere daha beterini yapıyor

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine söz alarak Kanun’un 12 maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemelerden oluştuğunu aktardı.

DEVA Partisi Genel Başkan

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde yaşanan olayda vatandaşın can güvenliği için rapor çıkaran müteahhittin cezalandırıldığına dikkat çeken Avşar, yapı denetim firmaların yükümlülükleri ve cezai müeyyidelerinin arttırılması ile Anayasa’nın belediyelere verdiği yetkilerin siyasi çekişmelere kurban edilmemesi gibi birçok konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) gündemine taşıdı.

Avşar, kanun teklifini incelediğimizde tamamı çevre ve şehircilik konularıyla alakalı ve çokça beyan edildiği üzere kanun teklifinin toplam 26 maddesinin 12 maddesi de Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarından doğan düzenlemelere ilişkin olduğunu söyledi.

Avşar, kalan maddelere baktığımızda ise özellikle 4, 5, 6 ve 7’nci maddeler birçok kurumu etkileyecek değişiklikleri öngördüğünü belirtti. Bu maddelerin içerine değinen Avşar, “Bu maddeler, kamu kurumların çok büyük bir kaynak gerektirdiği için kamulaştıramadığı park, belediye hizmet alanları, kamusal alanlar ve yol gibi imarlara sahip olduğu yerlere ait düzenlemeler içermektedir. Yani bu yerler aslında vatandaşın imar mevzuatı dolayısıyla çivi çakamadığı, satamadığı ve kamulaştırılamayan yerlerdir” dedi.

Avşar, ayrıca verilen imarın değer artışı yaratması ve değer artışının yüzde 90’nın kamuya ödenme durumu da bir diğer konu olduğunu, mal sahibinin değer artışındaki o ödemeyi nasıl yapacağı ve haksız kazançların doğmasına yol açacağı bilinmesi gereken diğer hususlar olduğunu belirtti.

Somut öneri sunan Avşar, “Öncelikle damdan düşer gibi bu yükü sırtımıza almak yerine, bir yıl veya 6 ay için pilot bir bölge belirlenmesi ve uygulamada karşılaşılacak sorunlarla hem kamuya hem mal sahibine maksimum fayda sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve olası hataların giderilmesidir. Bu haliyle büyük sorunlar yaşanacağını süreç içerisinde göreceğiz” dedi.

Anayasa ve yasalarda geçen belediyelerle ilgili hükümlere dikkat çeken Avşar, Anayasanın 127’nci maddesi; Mahalli idareleri, halkın müşterek ihtiyaçlarını, seçilen karar organları eliyle yürüten kamu tüzel kişileri olduğu şeklinde tanımladığını ve yine 5393 sayılı Belediye Kanunu 14’ncü maddesinin (a) bendinde; “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; İmardan, suya, ulaşımdan, temizliğe zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları; sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır” dedi.

Hibya Haber Ajansı